Medical Taping Concept®

mtc-1Beweging en spieractiviteit zijn van essentieel belang voor het herstellen en behouden van gezondheid. Spieren zijn namelijk niet alleen nodig voor beweging, maar ook bepalend voor de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Wanneer spieren niet goed functioneren, kan dat leiden tot een verscheidenheid aan klachten en aandoeningen.
Vanuit die gedachte werd het Medical Taping Concept ontwikkeld.

Binnen de praktijk wordt er gebruik gemaakt van CureTape®.
Bij Medical Taping Concept® wordt gebruik gemaakt van het elastisch tape om spieren te ondersteunen zonder daarbij de beweging te beperken; het herstelproces van het lichaam zelf wordt geactiveerd.

Effecten die bereikt kunnen worden:
– pijndemping
– verbetering van spierfunctie door regelen van spierspanning
– gewrichtsondersteuning
– opheffen/verbeteren van belemmeringen in bloedcirculatie en lymfe-afvoer
– neuro-reflectoire beïnvloeding (bijvoorbeeld bij menstruatiepijn, hooikoorts)

—————————————————–

https://www.fysiotape.nl/medical-taping/hooikoorts

Segmentale verklaring voor de mogelijke werking van de tape
In het lichaam bestaan segmentale relaties; er is een wisselwerking tussen de spieren, botten, huid, organen en de regelsystemen. Tot die regelsystemen behoren het sympathische zenuwstelsel (zorgt voor o.a. meer lucht in de longen) en het parasympatische zenuwstelsel (zorgt voor rust en herstel).
Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzones van de longen in het bindweefsel liggen met name ter hoogte van de borst op de rug (segmenten Th2-Th5).
De parasympatische aansturing verloopt over de 10e hersenzenuw (nervus vagus). Deze belangrijke zwevende, langste hersenzenuw, ontspringt uit de hersenstam en heeft vertakkingen naar vitale organen in het lichaam. De behandeling met tape bestaat uit segmentale ondersteuning door een dorsale tape (rug) die wordt aangebracht in dit longgebied. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympathische systeem komt tot ‘rust’.

Mechanische verklaring voor de mogelijke werking van de tape
In de literatuur wordt gesproken over het bindweefsel (fascia) dat een grote rol speelt bij de immunologische afweer. De fascia komt voor in verschillende structuren en diktes, het is een netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Een verstoring in dit netwerk kan klachten geven in het lichaam, waardoor spanningsverschillen ontstaan. Het lichaam kan deze spanning zelf oplossen, echter is behandeling vaak nodig voor een sneller herstel van de balans.
De fascia bevat veel sensoren. Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een sensorische prikkel aan de fascia, waardoor een andere spanning ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.
Vermoedelijk heeft de spanning van de fascia en/of de prikkeling van de sensoren in de huid een positief effect op de invloed van het immunoglobuline IgE en daardoor indirect op het vrijkomen van histamine.

—————————————————–

Verder naar
Sportmassage en sportverzorging
Bindweefselmassage (segmentale therapie)
Myofascial – Visceral Release & EMMETT Technieken
Cupping en triggerpoints
Fibromassage®
Afslankmassage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *