Bindweefselmassage (segmentale therapie)

bindweefsel-en-segmentaalBindweefselmassage is een massage van het bindweefsel, de laag tussen de huid en de spieren.

Er wordt ook wel gesproken over segmentale therapie. Het uitgangspunt bij deze massage is namelijk dat bepaalde zones van het lichaam in verbinding staan met organen, klieren en andere weefsels. Deze zones staan bekend als de zones van Head, genoemd naar de Engelse neuroloog Henry Head (1861-1940) die deze samenhang heeft ontdekt. Door het bindweefsel in de zones te stimuleren, worden de corresponderende weefsels gestimuleerd en blokkades opgelost.

De massagemethode varieert van oppervlakkige strijkingen met de vingertoppen tot het rollen van de huid. Het rollen zorgt ervoor dat het bindweefsel wordt vrijgemaakt van de onderlaag en verklevingen worden opgeheven.

Bepaalde bindweefselmassagetechnieken kunnen aanvoelen als een scherpe pijn, daarom wordt de behandeling meestal afgesloten met een ontspanningsmassage.

Bindweefselmassage kan toegepast worden bij hoofdpijn, migraine, slaapproblemen, maag- en darmklachten, chronische verkoudheid, gewrichtsklachten, menstruatieproblemen, spit, spierklachten en doorbloedingsproblemen. Daarnaast geeft de massage een goed resultaat bij littekenweefsel, striae en cellulitis.